Actief afwachtend beleid

Steeds meer mannen worden gediagnosticeerd met een vorm van prostaatkanker, waarbij de meesten van hen niet aan de ziekte zullen sterven. Mogelijk was u zich hier niet van bewust toen u besloot een PSA-test te laten uitvoeren, of toen u verteld werd dat u prostaatkanker heeft.

Immers, in zo’n vroeg stadium heeft uw arts mogelijk onvoldoende medische informatie om te weten of de kanker tot klachten zal leiden of levensbedreigend zal zijn. Maar als u eenmaal de diagnose weet, wilt u waarschijnlijk weten welke behandeling uw arts te bieden heeft.

Als u kijkt naar de Patiënteninformatie sectie, zult u beseffen dat er mogelijk ook nadelen zijn aan een PSA-test. Als het leidt tot een vroege diagnose van kanker, dan kan het zijn dat dit een niet-agressieve, traag groeiende tumor is. Bijna een derde van de nieuw gevonden prostaatkankers blijkt niet levensbedreigend te zijn. Maar voordat dit wordt bevestigd, moet u mogelijk invasieve en soms pijnlijke, inwendige onderzoeken ondergaan.

PRIAS project

Actief afwachtend beleid is een nieuwe, conservatieve behandelingsstrategie die geschikt is voor sommige patiënten met beginnende prostaatkanker. Het gaat om het uitstellen van invasieve therapie in de beginfase, terwijl door nauwlettend de ziekte te controleren invasieve behandeling soms voor jaren uitgesteld of zelfs vermeden kan worden. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen kunnen meer informatie opvragen bij  www.prias-project.org.

De PRIAS Project (Prostate Cancer Research International Active Surveillance) is een online protocol voor artsen om patiënten met prostaatkanker te volgen. Het is een Europees initiatief, maar beschikbaar voor iedereen.

Deelnemen aan een actief afwachtend beleid, zoals in PRIAS, betekent dat patiënten en artsen moeten samenwerken als een team. Uw PSA-waarde zal regelmatig gecontroleerd worden, evenals uw symptomen en de resultaten van andere testen. Alleen als het patroon verandert en wijst op verdere ontwikkeling van de kanker, zullen meer invasieve behandelingen worden aangeboden.

Contact informatie

Monique Roobol
Prostaatwijzer beheerder

info@prostatecancer-riskcalculator.com

Feedback

Vertel ons wat u vindt van de Prostaatwijzers en wat uw ervaring is geweest.

Wij zouden graag uw feedback willen hebben.