De prostaat

Alleen mannen hebben een prostaat. Het is een klier ter grootte van een walnoot die rondom de urinebuis ligt, onder de blaas en naast de endeldarm. De prostaat bestaat o.a. uit klierbuisjes die prostaatvocht maken. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten.

The drie meest voorkomende prostaatproblemen zijn: goedaardige vergroting van de prostaat, ontsteking van de prostaat en prostaatkanker.

Illustration of the prostate gland

Wat is prostaatkanker?

De groei van cellen in ons lichaam wordt zorgvuldig gereguleerd. Wanneer cellen sterven, worden ze vervangen door nieuwe cellen. Kanker ontstaat wanneer cellen ongebreideld blijven doorgroeien. Wanneer dit in de prostaat gebeurt, is er sprake van prostaatkanker.

Wereldwijd wordt er per jaar bij meer dan 680.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Op longkanker na is het de tweede meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker bij mannen in de Westerse wereld. Het voorkomen van prostaatkanker varieert over de hele wereld: er zijn veel minder gevallen van prostaatkanker in Zuid-en Oost-Azië dan in Europa en de Verenigde Staten. Mannen van Afrikaanse afkomst hebben een hoger risico op het ontwikkelen van de ziekte, en de reden is onbekend. De tumor groeit vaak traag en komt vooral voor bij oudere mannen.

Symptomen

Prostaatkanker geeft meestal geen klachten. Bij uitgezaaide prostaatkanker kan soms pijn in de botten optreden. Symptomen die betrekking hebben tot het urineren, zoals vaker moeten plassen of een slappe straal bij het plassen, worden meestal veroorzaakt door een andere prostaataandoening, namelijk de goedaardige vergroting van de prostaat. Bij patiënten met ernstige plasklachten die veroorzaakt worden door een vergrote prostaat, is de kans op het vinden van prostaatkanker zelfs kleiner dan bij mannen zonder plasklachten.

 

Contact informatie

Monique Roobol
Prostaatwijzer beheerder

info@prostatecancer-riskcalculator.com

Feedback

Vertel ons wat u vindt van de Prostaatwijzers en wat uw ervaring is geweest.

Wij zouden graag uw feedback willen hebben.