- Leeftijd is de belangrijkste risicofactor – hoe ouder u bent, hoe groter het risico op prostaatkanker. Meer dan de helft van alle mannen met prostaatkanker zijn ouder dan 70. Prostaatkanker is vrij zeldzaam bij mannen onder de 50.
- Familiegeschiedenis – bij mannen die een vader of broer hebben met prostaatkanker is het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker twee keer zo hoog.
- Dit geldt vooral wanneer de leeftijd waarop de kanker bij een familielid werd gevonden lager dan 60 jaar is.
- Etnische achtergrond – prostaatkanker komt vaker voor bij mannen met een Afrikaanse etniciteit en een donkere huidskleur, of de daarmee gemengde nakomelingen, in vergelijking met blanke of Aziatische mannen.
- Voedingspatroon: uw voedingspatroon kan mogelijk uw risico op het ontwikkelen van prostaatkanker beïnvloeden. Onderzoek suggereert dat een verhoogde inname van zuivelproducten het risico zou kunnen vergroten. Er is ook enige aanwijzing dat een ingrediënt in tomaten en soja-producten – lycopeen – het risico op prostaatkanker verlaagt.