Medische brongegevens

De Prostaatwijzer is ontworpen om u te helpen de kans van uw patiënten in te schatten op het hebben van kanker na het ondergaan van testen.

De onderliggende data zijn gebaseerd op solide bewijsmateriaal voortgekomen uit de medische resultaten van 6288 Nederlandse mannen in de leeftijd tussen 55 en 74 jaar. Deze mannen uit de regio Rotterdam van Nederland namen deel de Europese gerandomiseerde studie naar de waarde van vroege opsporing van prostaatkanker (ERSPC). Dit is ‘s werelds grootste studie naar de waarde van prostaat specifiek antigeen (PSA)-test als middel van vroege opsporing naar kanker om levens te redden.

Voor verdere informatie

Wetenschappelijke achtergrond van de Prostaatwijzer (meer); ERSPC bevindingen (meer)

De PSA-test resultaten van meer dan 20.000 mannen in de regio Rotterdam werden beoordeeld en gevolgd over een periode van twaalf jaar, als onderdeel van de Europese studie. Van die groep waren er 6288 mannen tussen 55 en 74 jaar die voldeden aan de strenge criteria om in aanmerking te komen voor het Prostaatwijzer-project. Zij ondergingen ook aanvullend onderzoek in de vorm van rectaal toucher en transrectale echo om afwijkingen van de prostaat op te sporen.

Opmerking over mannen van Afrikaanse afkomst

De berekeningen zijn nog niet van toepassing op mannen van Afrikaanse afkomst omdat deze mannen onvoldoende vertegenwoordigd waren in de oorspronkelijke Europese studie om betekenisvolle gegevens te verkrijgen. Echter, omdat deze groep mannen een genetisch verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van prostaatkanker, is verdere informatie wellicht van toepassing. De wijzers kunnen nog steeds worden gebruikt door mannen die ouder zijn dan 55 in deze groep, maar met de nodige voorzichtigheid, vooral als het risico als laag wordt gegeven of als de PSA in het ‘grijze gebied’ tussen de 2 en 10 ng/ml is.

Alle deelnemers aan het Rotterdams deel van de Europese studie werden getest om de PSA-waarde in hun bloed te bepalen. De mannen kregen ook een aanvullend onderzoek: rectaal onderzoek en echografie om te controleren op afwijkingen en om het volume van de prostaat te meten.

De PSA-test resultaten van meer dan 20.000 mannen in de regio Rotterdam werden beoordeeld en gevolgd over een periode van twaalf jaar, als onderdeel van de Europese studie, en van die groep waren er 6288 mannen die voldeden aan de strenge criteria om in aanmerking te komen voor het Prostaatwijzer-project.

Uit deze groep vond nader onderzoek plaats bij 29% van de mannen, en hierna werd bij slechts 6% prostaatkanker gediagnosticeerd (zie onderstaande tabel).

Tabel met de resultaten van deze vorm van onderzoek naar opsporing van kanker (waarop de Prostaatwijzer is gebaseerd)

Medisch proces Aantal deelnemers % van de groep
onderzocht 6.288 100
Verdachte bevindingen 1.823 29
prostaatkanker gedetecteerd 373 6
gerustgesteld (geen kanker) 5.915 94

Contact informatie

Monique Roobol
Prostaatwijzer beheerder

info@prostatecancer-riskcalculator.com

Feedback

Vertel ons wat u vindt van de Prostaatwijzers en wat uw ervaring is geweest.

Wij zouden graag uw feedback willen hebben.